Ciasto z gruszkami

Sezon gruszkowy trwa :)



Składniki:
  • 250 g mąki tortowej,
  • 120 g masła,
  • 100 g cukru z trzciny,
  • 150 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • proszek do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • cynamon,
  • 3 gruszki.
Ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku i ciągle mieszamy. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy mleko i na koniec dodajemy sól oraz cynamon według uznania.
Powstałą masę wylewamy do formy np. okrągłej do tart o średnicy 28 cm i na wierzchu układamy obrane i przekrojone na pół gruszki, lekko je zatapiając w cieście.
Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut.

Komentarze

Popularne posty