Chleb z semoliną z maszyny
Przepis ten znalazłam w internecie na włoskim blogu.
Wypróbowałam i wychodzi smaczny chlebek.

Il pane al grano duro (a macchina)
Program: chleb francuski, ciemna skórka
Składniki:
Następnie mieszamy rozpuszczone drożdże z kilkoma łyżkami mąki i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, mieszamy z resztą mąki, wody oraz solą i włączamy maszyne do pieczenia chleba.
Wypróbowałam i wychodzi smaczny chlebek.

Il pane al grano duro (a macchina)
Program: chleb francuski, ciemna skórka
Składniki:
- 250 g mąki semolina (semola di grano duro),
- 150g mąki pszennej ( w oryginale jest po 75 g farina 0 i farina manitoba),
- około 230 ml wody,
- 10 g drożdży piwnych świeżych,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli.
Następnie mieszamy rozpuszczone drożdże z kilkoma łyżkami mąki i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, mieszamy z resztą mąki, wody oraz solą i włączamy maszyne do pieczenia chleba.
Komentarze
Prześlij komentarz