Tarta z cebulą, pomidorami i oliwkami
U mnie trwa sezon na tarty. Odkryłam niedawno bardzo smaczną i stosunkowo szybką w przygotowaniu tartę.
Crostata di cipolle pomodori e olive nere
Składniki:
Kiedy woda z pomidorów wyparuje doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem lub papryką w proszku.
Wyjmujemy ząbki czosnku.
Mieszkamy w naczyniu jajka ze śmietanką (ja osobiście do mojej tarty dodałam tylko 1 jajko, ponieważ nie lubię zbyt mocnego smaku jajek w tartach warzywnych), a następnie dodajemy je do pomidorów i cebuli. Całość mieszamy.
Ciasto wykładamy do formy do tart o średnicy 28 cm, a następnie przekładamy na nie farsz. Dekorujemy całość oliwkami.
Tarte pieczemy w piekarniku w tempraturze 200-220 stopni przez około 30 minut.
Podajemy ciepłą lub zimną. Smacznego.
Crostata di cipolle pomodori e olive nere
Składniki:
- ciasto francuskie na tartę,
- 400 g cebuli,
- 400 g pomidorów z puszki,
- 150 ml śmietany,
- 50 g oliwek czarnych,
- 2 jajka,
- 3 ząbki czosnku,
- listek laurowy,
- łyżeczka rozmarynu,
- łyżeczka tymianku,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz.
Kiedy woda z pomidorów wyparuje doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem lub papryką w proszku.
Wyjmujemy ząbki czosnku.
Mieszkamy w naczyniu jajka ze śmietanką (ja osobiście do mojej tarty dodałam tylko 1 jajko, ponieważ nie lubię zbyt mocnego smaku jajek w tartach warzywnych), a następnie dodajemy je do pomidorów i cebuli. Całość mieszamy.
Ciasto wykładamy do formy do tart o średnicy 28 cm, a następnie przekładamy na nie farsz. Dekorujemy całość oliwkami.
Tarte pieczemy w piekarniku w tempraturze 200-220 stopni przez około 30 minut.
Podajemy ciepłą lub zimną. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz