Tarta z pesto i krewetkami
Crostata al Pesto e Gamberi
Składniki:
- 250 g mąki,
- 100 g masła,
- 30 g cukru,
- 50 ml wody,
- 2 łyżeczki pesto,
- 200 g gotowanych krewetek,
- 2 żółtka,
- 100 ml śmietany,
- sól, pieprz,
- ewentualnie 3 łyżki tartego sera żółtego.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do tart (uprzenio wysmarowanej masłem), tak by brzegi ciasta były wyłożone również na bokach formy.
Następnie smarujemy powierzenię ciasta pesto i wykładamy krewetki na wierzch.
Śmietanę mieszamy z żółtkami, szczyptą soli i pieprzu za pomocą widelca i wylewamy na krewetki.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30-40 minut.
15 minut przed końcem pieczenia można posypać tartę serem.
Przed podaniem do stołu, pozwalamy tarcie ostygnąć.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz