Tarta z pesto i krewetkami


Crostata al Pesto e Gamberi
Składniki:
  • 250 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 30 g cukru,
  • 50 ml wody,
  • 2 łyżeczki pesto,
  • 200 g gotowanych krewetek,
  • 2 żółtka,
  • 100 ml śmietany,
  • sól, pieprz,
  • ewentualnie 3 łyżki tartego sera żółtego.
Przygotowujemy  Pasta Brisée (wg przepisu), czyli spód pod nasza tarte i zostawiamy do schłodzenia w lodówce na około pół godziny. Ja używam gotowego spodu, który we Włoszech dostępny jest w każdym sklepie spożywczym.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do  formy do tart (uprzenio wysmarowanej masłem), tak by brzegi ciasta były wyłożone również na bokach formy. 
Następnie smarujemy powierzenię ciasta pesto i wykładamy krewetki na wierzch.
Śmietanę mieszamy z żółtkami, szczyptą soli i pieprzu za pomocą widelca i wylewamy na krewetki.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30-40 minut.
15 minut przed końcem pieczenia można posypać tartę serem.
Przed podaniem do stołu, pozwalamy tarcie ostygnąć.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty