Przepyszna sycylijska sałatka

Caponata

Sałatka jest moim zdaniem doskonała. Jedynym jej felerem może być nieco czasochłonne przygotowanie.  Swoja sałatkę przygotowałam z niżej podanych składników, ale w proporcjach tzn. 'na oko'. Użyłam też gotowym grilowanych mrożonych bakłażanów, żeby sałatka była lżejsza.


Składniki:
  • 500 g bakłażanów,
  • 1 łyżeczka soli,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 łyżki rodzynków,
  • 250 g cebuli,
  • 250 g pomidorów,
  • 1 mały seler naciowy,
  • 80 g oliwek,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 1 łyżka nasion pinii,
  • sól, pieprz lub papryka,
  • 1/2 filiżanki łagodnego octu winnego,
  • 1 łyżka cukru.
Bakłażany myjemy i kroimy w kostkę. Posypujemy solą, a następnie odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok z goryczą.
Roczynki zalewamy wrzątkiem i odsaczamy na sicie.
Cebulę obieramy i kroimy w cienki krążki.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i usuwamy nasiona. Miąższ kroimy w kostkę.
Łodygi selera myjemy, kroimy w kawałki długości około 2 cm i blanszujemy w niewielkiej ilości wody przez 5 minut.
Oliwki należy wypestkowac i pokroić.
Kostki bakłażana opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą i osuszamy. 
Na patelni rozgrzewamy  4 łyżki oliwy i smażymy na niej pokorojone bakłażany przez kilka minut na dużym ogniu.
Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i szklimy ją.
Dodajemy pokrojony seler, pomidory, oliwki, kapary, rodzynki, nasiona pinii i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, octem i dusimy wszystko razem przez około 10 minut na odkrytej patelnii, aby ocet wyparował.
Caponatę podaje się na zimno.

Komentarze

Popularne posty