Przepyszna sycylijska sałatka
Caponata
Sałatka jest moim zdaniem doskonała. Jedynym jej felerem może być nieco czasochłonne przygotowanie. Swoja sałatkę przygotowałam z niżej podanych składników, ale w proporcjach tzn. 'na oko'. Użyłam też gotowym grilowanych mrożonych bakłażanów, żeby sałatka była lżejsza.
Składniki:
Roczynki zalewamy wrzątkiem i odsaczamy na sicie.
Cebulę obieramy i kroimy w cienki krążki.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i usuwamy nasiona. Miąższ kroimy w kostkę.
Łodygi selera myjemy, kroimy w kawałki długości około 2 cm i blanszujemy w niewielkiej ilości wody przez 5 minut.
Oliwki należy wypestkowac i pokroić.
Kostki bakłażana opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą i osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i smażymy na niej pokorojone bakłażany przez kilka minut na dużym ogniu.
Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i szklimy ją.
Dodajemy pokrojony seler, pomidory, oliwki, kapary, rodzynki, nasiona pinii i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, octem i dusimy wszystko razem przez około 10 minut na odkrytej patelnii, aby ocet wyparował.
Caponatę podaje się na zimno.
Sałatka jest moim zdaniem doskonała. Jedynym jej felerem może być nieco czasochłonne przygotowanie. Swoja sałatkę przygotowałam z niżej podanych składników, ale w proporcjach tzn. 'na oko'. Użyłam też gotowym grilowanych mrożonych bakłażanów, żeby sałatka była lżejsza.
Składniki:
- 500 g bakłażanów,
- 1 łyżeczka soli,
- oliwa z oliwek,
- 2 łyżki rodzynków,
- 250 g cebuli,
- 250 g pomidorów,
- 1 mały seler naciowy,
- 80 g oliwek,
- 1 łyżka kaparów,
- 1 łyżka nasion pinii,
- sól, pieprz lub papryka,
- 1/2 filiżanki łagodnego octu winnego,
- 1 łyżka cukru.
Roczynki zalewamy wrzątkiem i odsaczamy na sicie.
Cebulę obieramy i kroimy w cienki krążki.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i usuwamy nasiona. Miąższ kroimy w kostkę.
Łodygi selera myjemy, kroimy w kawałki długości około 2 cm i blanszujemy w niewielkiej ilości wody przez 5 minut.
Oliwki należy wypestkowac i pokroić.
Kostki bakłażana opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą i osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i smażymy na niej pokorojone bakłażany przez kilka minut na dużym ogniu.
Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i szklimy ją.
Dodajemy pokrojony seler, pomidory, oliwki, kapary, rodzynki, nasiona pinii i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, octem i dusimy wszystko razem przez około 10 minut na odkrytej patelnii, aby ocet wyparował.
Caponatę podaje się na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz