Nieziemska pizza z mąki pełnoziarnistej
Dzisiaj pizza, ale nie byla jaka, bo z mąki pełnoziarnistej.
Pizza ta długo wyrasta, ale zawiera tylko 2 gramy drożdży.
Powiem nieskromnie, że lepszej pizzy nie jadłam!
Przygotowanie jej wymaga sporo czasu, bo ciasto wyrabiamy dzień wcześniej, ale nie jest to przepis czasochłonny.
Składniki na 4 pizze:
- 800 g mąki pełnoziarnistej,
- 520 g wody,
- 16 g soli,
- 2 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy.
U mnie występują:
- 3 mozzarelle,
- rukola,
- szynka gotowana,
- około 0,5 litra passaty pomidorowej,
- liść laurowy,
- dwa ząbki czosnku,
- łyżka octu,
- pół łyżeczki oregano,
- szczypta cukru.
Przygotowanie
Dzień wcześniej, rano, należy pokruszyć drożdże, rozpuścić je w odrobinie wody, następnie dodać mąkę, sól i zacząć wyrabiać ciasto (ja używam maszyny do pieczenia chleba, program wyrabianie ciasta). Kiedy ciasto zaczyna być gładkie dodajemy oliwę i jeszcze chwilę wyrabiamy.
Następnie ciasto przekładamy do większej miski, przykrywamy folią przezroczystą lub pokrywką i zostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie wykładamy ciasto do lodówki na 24 godziny.
Dzień później wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 4 części, przekładamy do osobnych naczyń i odstawiamy pod przykryciem na około 3 godziny. Ciasto musi potrójnie zwiększyć swoją objętość.
Przygotowanie sosu pomidorowego.
Na patelni podsmażamy lekko na oliwie ząbki czosnku w całości. Dodajemy passatę pomidorową, oregano, liść laurowy, łyżkę octu, sól i szczyptę cukru. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Usuwamy z sosu czosnek i liść laurowy.
Kiedy ciasto na pizzę odpowiednio wyrośnie, układamy pierwszą porcję na blasze (ja stosuję papier do pieczenia, można też dodatkowo podsypać mąką) i rozgniatamy ją przy pomocy rąk, od środka na zewnątrz formując pizze. Następnie rozprowadzamy przygotowany sos pomidorowy, mozzarelle, szynkę, czy inne składniki.
Pizzę pieczemy w piekarniku o temperaturze 250-300 stopni celcjusza przez około 7 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz