Nieziemska pizza z mąki pełnoziarnistej

Dzisiaj pizza, ale nie byla jaka, bo z mąki pełnoziarnistej.
Pizza  ta długo wyrasta, ale zawiera tylko 2 gramy drożdży.
Powiem nieskromnie, że lepszej pizzy nie jadłam! 
Przygotowanie jej wymaga sporo czasu, bo ciasto wyrabiamy dzień wcześniej, ale nie jest to przepis czasochłonny.


Składniki na 4 pizze:


  • 800 g mąki pełnoziarnistej,
  • 520 g wody,
  • 16 g soli,
  • 2 g  świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy.
Wierzch pizzy można przygotować wedle upodobań.
U mnie występują:

  • 3 mozzarelle, 
  • rukola,
  • szynka gotowana,
  • około 0,5 litra passaty pomidorowej,
  • liść laurowy,
  • dwa ząbki czosnku,
  • łyżka octu,
  • pół łyżeczki oregano,
  • szczypta cukru.


Przygotowanie

Dzień wcześniej, rano, należy pokruszyć drożdże,  rozpuścić je w odrobinie wody, następnie dodać mąkę, sól i zacząć wyrabiać ciasto (ja używam maszyny do pieczenia chleba, program wyrabianie ciasta). Kiedy ciasto zaczyna być gładkie dodajemy oliwę i jeszcze chwilę wyrabiamy. 

Następnie ciasto przekładamy do większej miski, przykrywamy folią przezroczystą lub pokrywką i zostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie wykładamy ciasto do lodówki na 24 godziny.

Dzień później wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 4 części, przekładamy do osobnych naczyń i odstawiamy pod przykryciem na około 3 godziny. Ciasto musi potrójnie zwiększyć swoją objętość.

Przygotowanie sosu pomidorowego.

Na patelni podsmażamy lekko na oliwie ząbki czosnku w całości. Dodajemy passatę pomidorową, oregano, liść laurowy, łyżkę octu, sól i szczyptę cukru. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Usuwamy z sosu czosnek i liść laurowy.

Kiedy ciasto na pizzę odpowiednio wyrośnie, układamy pierwszą porcję na blasze (ja stosuję papier do pieczenia, można też dodatkowo podsypać mąką) i rozgniatamy ją przy pomocy rąk, od środka na zewnątrz formując pizze. Następnie rozprowadzamy przygotowany sos pomidorowy, mozzarelle, szynkę, czy inne składniki.

Pizzę pieczemy w piekarniku o temperaturze 250-300 stopni celcjusza przez około 7 minut.

Komentarze

Popularne posty