Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Ostatnio wracam do podstawowych smaków i prostych połączeń. Kuchnia minimalistyczna:)
I tak oto dziś powstała moja pierwsza zupa, a właściwie krem z soczewicy. Delikatnie pikantna i cudownie rozgrzewająca. Polecam:)

Składniki:
  • pomidory w puszcze,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kostka wegetariańska,
  • 2 puszki soczewicy,
  • pół szklanki czerwonego wina,
  • odrobina boczku, 
  • oliwa z oliwek,
  • papryka ostra.
Najpier przygotowujemy sos pomidorowy jak do pasty.
Cebulę drobno siekamy i szklimy ją na oliwie. Dodajemy drobno posiekany czosnek i lekko podsmażamy.
Następnie wlewamy pomidory z puszki, zalewamy czerwonym winem, dodajemy kostkę wegetariańską i gotujemy na wolnym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje i pomidory się ugotują. Jeśli pomidory sa zbyt kwaśne, można dodać odrobinę mleka w trakcie gotowania.

Boczek kroimy w drobną kosteczkę i przysmażamy na patelni.

Soczewicę drobno przecieramy, dodajemy sos pomidorowy, boczek i zalewamy około 400 ml wody.
Gotujemy chwilę, żeby smaki się połączyły. Ja gotowałam 15 minut w szybkowarze. Smacznego!

Ciekawostka: we Włoszech w Nowy Rok zjedzenie soczewicy zapewnia pomyśność i pieniądze przez cały rok:)

Komentarze

Popularne posty