Rozgrzewająca zupa z soczewicy
Ostatnio wracam do podstawowych smaków i prostych połączeń. Kuchnia minimalistyczna:)
I tak oto dziś powstała moja pierwsza zupa, a właściwie krem z soczewicy. Delikatnie pikantna i cudownie rozgrzewająca. Polecam:)
Składniki:
Cebulę drobno siekamy i szklimy ją na oliwie. Dodajemy drobno posiekany czosnek i lekko podsmażamy.
Następnie wlewamy pomidory z puszki, zalewamy czerwonym winem, dodajemy kostkę wegetariańską i gotujemy na wolnym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje i pomidory się ugotują. Jeśli pomidory sa zbyt kwaśne, można dodać odrobinę mleka w trakcie gotowania.
Boczek kroimy w drobną kosteczkę i przysmażamy na patelni.
Soczewicę drobno przecieramy, dodajemy sos pomidorowy, boczek i zalewamy około 400 ml wody.
Gotujemy chwilę, żeby smaki się połączyły. Ja gotowałam 15 minut w szybkowarze. Smacznego!
Ciekawostka: we Włoszech w Nowy Rok zjedzenie soczewicy zapewnia pomyśność i pieniądze przez cały rok:)
I tak oto dziś powstała moja pierwsza zupa, a właściwie krem z soczewicy. Delikatnie pikantna i cudownie rozgrzewająca. Polecam:)
Składniki:
- pomidory w puszcze,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- kostka wegetariańska,
- 2 puszki soczewicy,
- pół szklanki czerwonego wina,
- odrobina boczku,
- oliwa z oliwek,
- papryka ostra.
Cebulę drobno siekamy i szklimy ją na oliwie. Dodajemy drobno posiekany czosnek i lekko podsmażamy.
Następnie wlewamy pomidory z puszki, zalewamy czerwonym winem, dodajemy kostkę wegetariańską i gotujemy na wolnym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje i pomidory się ugotują. Jeśli pomidory sa zbyt kwaśne, można dodać odrobinę mleka w trakcie gotowania.
Boczek kroimy w drobną kosteczkę i przysmażamy na patelni.
Soczewicę drobno przecieramy, dodajemy sos pomidorowy, boczek i zalewamy około 400 ml wody.
Gotujemy chwilę, żeby smaki się połączyły. Ja gotowałam 15 minut w szybkowarze. Smacznego!
Ciekawostka: we Włoszech w Nowy Rok zjedzenie soczewicy zapewnia pomyśność i pieniądze przez cały rok:)
Komentarze
Prześlij komentarz