Pulpety z cukinii

Polpette di zucchine
Przepis dostałam od pewnej bardzo sympatycznej pani i pochodzi on z Sardynii.

Pulpety są genialne!!!
Oto przepis.
Składniki:
• 1 kg cukinii
• 100-150 g sera Grana
• 2 jajka
• 200-300 g bułki tartej + 100g do obtoczenia puletów
• 1 kostka warzywna
• Łyżka poszatkowanej pietruszki
• 4-6 liści bazylii
• 2-3 ząbki czosnku
• Olej z oliwek
• Olej do smażenia
• Ewentualnie zioła prowansalskie lub inne.
Cukinie obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy następnie dodać pietruszkę i drobno pokrojony czosnek. Po chwilo dodać kostkę warzywną.
Smażyć na małym ogniu do miękkości, co jakiś czas mieszając.
Kiedy cuknie jest już miękka, odcedzamy ew. Wodę i rozgniatamy cukinię widelcem lub ja miksujemy.
Dodajemy jajka, drobno pokrojoną bazylię, ser oraz bułkę tartą i mieszamy wszystko. Konsystencja nie może być zbyt wodna. Formujemy w dłoniach kulki i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy w gorącym oleju, w połowie smażenia obracamy pulpety na druga stronę.
Następnie dobrze odcedzamy z oleju i wykladamy na kilku warstwach ręczników papierowych, żeby odsączyc olej.
Można podawać z sosem pomidorowym. Smaczne są rónież na zimno.
Nadzienie z cukinii, można też wykorzystać do zrobienia tarty z cukinii lub wyłożyć w foremce, posypać bułką tartą i zapiec w piekarniku.

Komentarze

Popularne posty