Tarta z cebulą i ziemniakami

Uwielbiam tartę z cebulą, ale tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego.
I oto przepis na doskonałą tartę z cebulą, ale w połączeniu z ziemniakami.  Niestety wyrobienie tego ciasta wg przepisy jest bardzo czasochłonne, dlatego ja korzystam z gotowego ciasta, które we Włoszech można kupić w sklepie, ale dla maniaków  podaje przepis na ciasto tutaj- Pasta sfoglia.
Źródło:Pizze Focacce e torte salate.
Crostata di cipolle e patate

Składniki:
- ciasto( pasta sfoglia)
  • 200 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 200 g masła,
  • szczypta soli.
-nadzienie
  • 350 g cebuli,
  • 700 g ziemniaków,
  • 150 ml mleka,
  • 40 g masła,
  • 60 ml śmietany,
  • 250 g sera taleggio,
  • sól, pieprz.
Nadzienie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo wąskie talarki i następnie gotujemy w mleku i 1,5 l wody przez 5 minut.
Na patelni rozpuszczamy 40 g masła i wrzucamy na nią cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy, aż zacznie się rumienić. Następnie wrzucamy do cebuli ogotowane ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez kilka minut, a następnie wyłączamy ogień.
Kiedy cebula i ziemniaki przestygną, dodajemy ser pokrojony w kosteczkę oraz śmietanę i dokładnie mieszamy. Wykładamy na ciasto.
Uwaga!
Najpierw zapiekamy samo ciasto przez 15 minut w temperaturze 190 stopni C (na cieście wykładamy papier do pieczenia i wrzucamy suchą fasolę), a potem pieczemy ciasto z nadzieniem w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut.
W moim przepisie użyłam gotowego spodu do tart i zamiast sera taleggio dodałam pecorino.
Ciasto można udekorować czarnymi oliwkami dla kontarstu, jeśli ktoś użyje żółtej lub białej cebuli. Należy je wtedy wyłożyć na wierzchu ciasta przed włożeniem do piekarnika.
Tarta pychotka!

Komentarze

Popularne posty