Clafoutis z truskawkami

Ktoś może wie, jak się wymawia nazwę tego ciasta? :)
Miało być na Dzień Dziecka, ale dziecka jeszcze nie ma w domu, a ciasto szybko znika :)
W smaku przypomina budyń i rozpływa się w ustach. Myślę, że śmiało można próbować go przygotować z innymi owocami.

Czas przygotowania: błyskawicznie!

Składniki:

  • 350 g truskawek,
  • 250 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 3 jajka,
  • skórka z cytryny,
  • 120 g mąki pszennej,
  • cukier puder do posypania.
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i całość miksujemy.  
Dodajemy skórkę z cytryny i powoli dosypując mąkę nadal miksujemy. 
Na koniec wklewamy mleko i mieszamy składniki łyżka.
Ciasto przekładamy do blachy o wymiarach 22-26 cm ( ja użyłam tortownicę o średnicy 26 cm).
Wstawiamy do piekarnik podgrzanego do 180 stopni Celcjusza i pieczemy 35-40 minut. 
Schłodzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)




Komentarze

Popularne posty