Clafoutis z truskawkami
Ktoś może wie, jak się wymawia nazwę tego ciasta? :)
Miało być na Dzień Dziecka, ale dziecka jeszcze nie ma w domu, a ciasto szybko znika :)
W smaku przypomina budyń i rozpływa się w ustach. Myślę, że śmiało można próbować go przygotować z innymi owocami.
Czas przygotowania: błyskawicznie!
Składniki:
Miało być na Dzień Dziecka, ale dziecka jeszcze nie ma w domu, a ciasto szybko znika :)
W smaku przypomina budyń i rozpływa się w ustach. Myślę, że śmiało można próbować go przygotować z innymi owocami.
Czas przygotowania: błyskawicznie!
Składniki:
- 350 g truskawek,
- 250 ml mleka,
- 100 g cukru,
- 3 jajka,
- skórka z cytryny,
- 120 g mąki pszennej,
- cukier puder do posypania.
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i całość miksujemy.
Dodajemy skórkę z cytryny i powoli dosypując mąkę nadal miksujemy.
Na koniec wklewamy mleko i mieszamy składniki łyżka.
Ciasto przekładamy do blachy o wymiarach 22-26 cm ( ja użyłam tortownicę o średnicy 26 cm).
Wstawiamy do piekarnik podgrzanego do 180 stopni Celcjusza i pieczemy 35-40 minut.
Schłodzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz