wtorek, 31 maja 2011

Genialna tarta cebulowa

Przepis na tą   tarte znalazłam na stronie Palce Lizac. Jest to moja ulubiona tarta, którą  przygotowuje  co jakis czas, zawsze z  nowymi gatunkami sera lub cebuli.



Składniki wg oryginalu:

Ciasto:
  • 250 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 1 żółtko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.   
Nadzienie:
  • 750 g cebuli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pól szklanki białego wina,
  • 3/4 szklanki tartego żółtego sera,
  • 5 - 6 czarnych oliwek.

Z mąki, posiekanego schłodzonego wcześniej masła, żółtka, proszku do pieczenia, szczypty soli oraz paru łyżek wody szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię aluminiową. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
(Osobiscie korzystam z gotowego ciasta francuskiego)

Cebulę pokroić w piórka. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i dusić ją przez ok. 15 minut bez przykrycia w winie.  Następnie wyłączyć ognień i chwilę jeszcze trzymać na palniku, aby odparował płyn.
(Osobiscie dusze cebulę  okolo 30 minut)

Ciastem wykleić natłuszczoną wcześniej formę do tart. Nakłuć widelcem. Pieć pod przkryciem papieru do pieczenia ok. 10 minut w temperaturze w zaleznosci od piekarnika 170. Do cebuli dodać ser, dokładnie wymieszać. Nadzienie wyłożyć na ciasto, ozdobić oliwkami. Piec kolejne 15 minut lub az się   zarumieni.

Polecam na zimno i na cieplo.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz