Pasta sfoglia- spód do tarty
Oto włoski przepis wraz ze zdjęciami na ciasto do tarty zaczerpnięty z książki:
Pizze Focacce e torte salate.
Od razu uprzedzam, że ciasto jest bardzo czasochłonne, ale też idealnie pasuje do niktórych tart, jak np. do tarty z cebulą i ziemniakami.
Pasta sfoglia
Składniki:
- tarta (pasta sfoglia)
- 200 g mąki,
- 1 jajko,
- 200 g masła,
- szczypta soli.
W misce mieszamy mąkę, szczyptę soli, szklankę lodowatej wody.
Zostawiamy pod przykryciem w chłodny miejscu, żeby ciasto odpoczęło.
Wyrabiamy w tym czasie masło (mokrymi rękami), aż przybieże konsystencję ciasta i potem nadajemy mu kszatłt kwadratu.
Następnie rozwałkowujemy ciasto (podsypując stolnicę oraz wałek mąką) i kładziemy masło jak na zdjęciu.
Zawijamy ciasto jak na zdjęciu ( na 2 części) i delikatnie wałkujemy, aż masło zostanie wchłonięte przez ciasto.
Zostawiamy na 5 minut.
Kolejny ciąg czyności służy skruszeniu ciasta.
Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości 1 cm (podsypujemy mąką tortownicę i wałek). Dzielimy w myślach na 3 części i zakładamy je na siebie.
Następnie rozwałkowujemy w przeciwną stronę i znów składamy z trzech części w jedną.
Zostawiamy ciasto na 15 minut w lodówce, żeby odpoczęło.
Powtarzamy tą samą operację jeszcze 2 razy. Czyli w sumie ciasto ma być rozwałkowane 6 razy.
Potem ciasto jest gotowe.
Pieczemy ją w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut.
Ciao :)
OdpowiedzUsuńmam pytanie: czy do zrobienia pasta sfoglia używasz zwykłego masła, czy może lepsze jest masło roślinne?
Dziękuję z góry i pozdrawiam
i drugie pytanie:
OdpowiedzUsuńczy można użyć zwykłej mąki pszennej?
(wiem, że głupie zadaję pytania, ale nigdy nie robiłam tarty a chciałabym, żeby mi dobrze wyszła;] )
przepraszam, ze dopiero teraz odpisuje. niestety nie dostalam powiadomienia i komentarzu, a dawno tez tu nie zagladalam.
OdpowiedzUsuńoczywiscie tarte nalezy robic z maki pszennej, a ja osoboscie dodaje zwyklego masla.