Risotto z karczochami









Zdjęcie zapożyczone ze strony: 

http://buonacucina.wordpress.com


Przepis z Sardynii, lekko przeze mnie zmodyfikowany. Dla wielbicieli karczochów, a kto smaku ich jeszcze nie odkrył... polecam!

Składniki na 4 porcje:

  • okolo 5 karczochów,
  • ryż,
  • swieża pietruszka,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kostka warzywna,
  • oliwa z oliwek,
  • papryka,
  • cytryna,
  • sól.

Obieramy karczochy z twardych części i zostawiamy je na 15 minut w wodzie z cytryną.

Oto jak należy to zrobić:

pierwszy film

drugi film

Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i przysmażamy na niej cebulę, a potem czosnek.  

Karczochy kroimy w bardzo cienkie talarki, a następnie dodajemy do cebuli i przesmażamy do miękkości. Dodajemy do smaku ostrą papryke w proszku i sól. Dolewamy odrobinę wody i dusimy. Na koniec dodajemy drobno posiekaną pietruszkę.

Ryż gotujemy  z kostką wegetarianską do miękkosci i na koniec łaczymy wszystkie składniki.

Gotowe risotto można posypać parmezanem albo serem owczym peccorino.

Smacznego!!!


Komentarze

Popularne posty