Risotto z karczochami
Zdjęcie zapożyczone ze strony:
http://buonacucina.wordpress.com
Przepis z Sardynii, lekko przeze mnie zmodyfikowany. Dla wielbicieli karczochów, a kto smaku ich jeszcze nie odkrył... polecam!
Składniki na 4 porcje:
- okolo 5 karczochów,
- ryż,
- swieża pietruszka,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- kostka warzywna,
- oliwa z oliwek,
- papryka,
- cytryna,
- sól.
Obieramy karczochy z twardych części i zostawiamy je na 15 minut w wodzie z cytryną.
Oto jak należy to zrobić:
Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i przysmażamy na niej cebulę, a potem czosnek.
Karczochy kroimy w bardzo cienkie talarki, a następnie dodajemy do cebuli i przesmażamy do miękkości. Dodajemy do smaku ostrą papryke w proszku i sól. Dolewamy odrobinę wody i dusimy. Na koniec dodajemy drobno posiekaną pietruszkę.
Ryż gotujemy z kostką wegetarianską do miękkosci i na koniec łaczymy wszystkie składniki.
Gotowe risotto można posypać parmezanem albo serem owczym peccorino.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz