Pyszne ziemniaki z piekarnika z mlekiem i rozmarynem

Przepis pochodzi z Sardynie i jak do tej pory są to najlepsze ziemniaki z piekarnika jakie jadłam.

Składniki:

  • ziemniaki,
  • mleko,
  • olej,
  • świeży rozmaryn,
  • 2-3 liście laurowe,
  • wermut,
  • sól,
  • papryka w proszku.

Ziemniki kroimy w średniej wielkości kawałki, wkładamy do głębokiej forumy i następnie zalewamy mlekiem tak, by prawie całkiem były przykryte. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni C.

Kiedy mleko prawie calkiem odparuje, dodajemy 0,5-1 szkalnkę wermutu, około 1,4-1,2 szklanki oliwy lub oleju ( ale wszystko zależy jak dużo mamy ziemniaków), świeży rozmaryn podzielny na listki, liście laurowe, solimy i dodajemy paprykę.

Ziemniaki są gotowe, kiedy można w nich zagłebić widelec.

Komentarze

  1. Jadłam....polecam...sąwyśmienite;-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. danie palce lizać!!! zwłaszcza teraz jak są nowe ziemniaczki;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty