Pyszne ziemniaki z piekarnika z mlekiem i rozmarynem
Przepis pochodzi z Sardynie i jak do tej pory są to najlepsze ziemniaki z piekarnika jakie jadłam.
Składniki:
- ziemniaki,
- mleko,
- olej,
- świeży rozmaryn,
- 2-3 liście laurowe,
- wermut,
- sól,
- papryka w proszku.
Ziemniki kroimy w średniej wielkości kawałki, wkładamy do głębokiej forumy i następnie zalewamy mlekiem tak, by prawie całkiem były przykryte. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni C.
Kiedy mleko prawie calkiem odparuje, dodajemy 0,5-1 szkalnkę wermutu, około 1,4-1,2 szklanki oliwy lub oleju ( ale wszystko zależy jak dużo mamy ziemniaków), świeży rozmaryn podzielny na listki, liście laurowe, solimy i dodajemy paprykę.
Ziemniaki są gotowe, kiedy można w nich zagłebić widelec.
Jadłam....polecam...sąwyśmienite;-)))
OdpowiedzUsuńdanie palce lizać!!! zwłaszcza teraz jak są nowe ziemniaczki;)
OdpowiedzUsuń