Pieczone papryki z anchois

















Składniki:
  • 4 papryki żółte lub czerwone (około 350 dag na osobę),
  •  3 ząbki czosnku,
  • filety anchois (1 filet na jeden kawałek papryki),
  • oliwa z oliwek.
Umyte papryki układamy na wysmarowanej oliwą blasze. Wkładamy do piekarnika i pieczemy obracając co jakiś czas, aż zrobią sie na tyle miękkie i lekko przypalone, że skóra będzie z nich odchodzić.
Czas pieczenia zależy od wielkości papryki, ale można przyjąć, że jest to około 30-40 minut.

Następnie czyścimy papryki z nasion i kroimy wzdłuż na paski około 4 cm. Na każdej z częsci kładziemy 1 mały filet anchois i plasterek czosnku.
Przygotowane papryki układamy na blasze posmarowanej oliwą, skrapiamy je oliwą i wkąadamy do piekarnika na około 15-20 minut  w temperaturze  180 stopni C i pieczemy aż czosnek sie zarumieni.

Komentarze

Popularne posty