Risotto z wiosennymi warzywami

Przepis zaczerpnięty z książki KUCHNIA WLOSKA.
Bardzo smaczne i lekki risotto.

















Składniki na 4 porcje:
  •  15 dag swieżego zielonego groszku ( ja użyłam puszkę groszku),
  • 12 dag zielonej fasolki,
  • 2 lyżki oliwy,
  • 6 lyżek (7,5 dag) masła,
  • 2 małe, żółte cukinie pokrojone w zapalki,
  • 1 średnia, drobno posiekana cebula,
  • 2 szklanki ryżu,
  • pół szklanki (120 ml) włoskiego bialego wermutu wytrwanego,
  • około 1 l wrzącego wywaru z kurczaka, moze byc z kostki,
  • 1 szklanka swieżo startego parmezanu,
  • kilka listków bazylii,
  • sól, papryka w proszku.
Groszek i fasolkę blanszujemy w rondlu w lekko posolonym wrzątku. Nie dłużej niż 2-3 minuty. Jeśli groszek jest z puszki, to nie trzeba go blanszowac, a jeśli fasolka nie jest młoda, to gotujemy ją, aż będzie miękka.

Następnie rozgrzewamy w rondlu, lub na patelni, oliwę oraz 2,5 g masła. Dodajemy cukinię i smażymy ją na niewielkim ogniu. Cukinia powinna sie zeszlić, nie zarumienic. Potem wyjmujemy ją łyżka cedzakowa i na ten sam tluszcz wrzucamy cebulę i na niewielkim ogniu dusimy aż sie zeszkli.

Następnie do cebuli wrzucamy ryż i mieszamy całosc na niewielkim ogniu, aż ryż lekko sie zarumieni. Wlewamy wermut i mieszamy, aż jego znaczna cześć zostanie wchłonieta przez ryż, a następnie wlewamy część wywaru z kurczaka. Mieszamy potrawę na niewielkim ogni, aż wywar zostanie wchłoniety przez ryż i dopiero wtedy wlewamy kolejną porcje wywaru.
Gotujemy ryż około 20-25 minut, aż będzie al dente.

Dodajemy warzywa, resztę masła i połowę utartego parmezanu.
Potrawę mieszamy podgrzewajac na niewielkim ogniu. Regulujemy smak dodajac ew. sól lub paprykę. Wsypujemy drobno porwana bazylię.
Reszte parmezanu podajemy oddzielnie.

Smacznego.

Komentarze

Popularne posty