Risotto z wiosennymi warzywami
Przepis zaczerpnięty z książki KUCHNIA WLOSKA.
Bardzo smaczne i lekki risotto.
Składniki na 4 porcje:
Następnie rozgrzewamy w rondlu, lub na patelni, oliwę oraz 2,5 g masła. Dodajemy cukinię i smażymy ją na niewielkim ogniu. Cukinia powinna sie zeszlić, nie zarumienic. Potem wyjmujemy ją łyżka cedzakowa i na ten sam tluszcz wrzucamy cebulę i na niewielkim ogniu dusimy aż sie zeszkli.
Następnie do cebuli wrzucamy ryż i mieszamy całosc na niewielkim ogniu, aż ryż lekko sie zarumieni. Wlewamy wermut i mieszamy, aż jego znaczna cześć zostanie wchłonieta przez ryż, a następnie wlewamy część wywaru z kurczaka. Mieszamy potrawę na niewielkim ogni, aż wywar zostanie wchłoniety przez ryż i dopiero wtedy wlewamy kolejną porcje wywaru.
Gotujemy ryż około 20-25 minut, aż będzie al dente.
Dodajemy warzywa, resztę masła i połowę utartego parmezanu.
Potrawę mieszamy podgrzewajac na niewielkim ogniu. Regulujemy smak dodajac ew. sól lub paprykę. Wsypujemy drobno porwana bazylię.
Reszte parmezanu podajemy oddzielnie.
Smacznego.
Bardzo smaczne i lekki risotto.
Składniki na 4 porcje:
- 15 dag swieżego zielonego groszku ( ja użyłam puszkę groszku),
- 12 dag zielonej fasolki,
- 2 lyżki oliwy,
- 6 lyżek (7,5 dag) masła,
- 2 małe, żółte cukinie pokrojone w zapalki,
- 1 średnia, drobno posiekana cebula,
- 2 szklanki ryżu,
- pół szklanki (120 ml) włoskiego bialego wermutu wytrwanego,
- około 1 l wrzącego wywaru z kurczaka, moze byc z kostki,
- 1 szklanka swieżo startego parmezanu,
- kilka listków bazylii,
- sól, papryka w proszku.
Następnie rozgrzewamy w rondlu, lub na patelni, oliwę oraz 2,5 g masła. Dodajemy cukinię i smażymy ją na niewielkim ogniu. Cukinia powinna sie zeszlić, nie zarumienic. Potem wyjmujemy ją łyżka cedzakowa i na ten sam tluszcz wrzucamy cebulę i na niewielkim ogniu dusimy aż sie zeszkli.
Następnie do cebuli wrzucamy ryż i mieszamy całosc na niewielkim ogniu, aż ryż lekko sie zarumieni. Wlewamy wermut i mieszamy, aż jego znaczna cześć zostanie wchłonieta przez ryż, a następnie wlewamy część wywaru z kurczaka. Mieszamy potrawę na niewielkim ogni, aż wywar zostanie wchłoniety przez ryż i dopiero wtedy wlewamy kolejną porcje wywaru.
Gotujemy ryż około 20-25 minut, aż będzie al dente.
Dodajemy warzywa, resztę masła i połowę utartego parmezanu.
Potrawę mieszamy podgrzewajac na niewielkim ogniu. Regulujemy smak dodajac ew. sól lub paprykę. Wsypujemy drobno porwana bazylię.
Reszte parmezanu podajemy oddzielnie.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz