Papryki faszerowane pieczarkami i ziemniakami

Dziś przedstawiam mój wynalazek - wegetariańskie nadziewane papryki.
Zdjęcia niestety niezałączam, bo zbyt szybko zostały zjedzone;)

Składniki:
  • 2 duże papryki,
  • średnia cebula, 2 ząbki czosnku,
  • pieczarki,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • drobno posiekana świeża pietruszka,
  • 2 łyżki sera parmezanu lub peccorino,
  • 2 serki topione,
  • papryka w proszku ostra,
  • odrobina ziół prowansalskich,
  • kostka warzywna,
  • oliwa z oliwek.
Na patelnię wlewamy trochę oliwy i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Czekamy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy do niej drobno posiekany czosnek i chwilę smażymy.
Pieczarki drobno kroimy i wrzucamy na patelnię. Dusimy je pod przykryciem, aż zmiękną, dodając do nich rozdrobnioną połówkę kostki warzywnej, zioła prowansalskie oraz paprykę w proszku i pod sam koniec posiekaną pietruszkę.

Ziemniaki obieramy, kroimy w drobna kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, około 10 minut (aż będą miękkie). Następnie mieszamy powstały 'farsz pieczarkowy' z ziemniakami, dodajemy starty ser.

Papryki przekrajamy w poprzek, wybieramy nasiona i nadziewamy je farszem.
Papryki można zapiec w piekarniku na naczyniu żaroodpornym  lub, tak jak ja to zrobiłam, można je  dusić w garnku przez około 30 minut.
Do naczynia lub garnka z paprykami bulion otrzymany z pozostałej części kostki warzywnej. Pod koniec na wierzchu każdej papryki kładziemy po połowie kostki sera topionego i czekamy, aż się rozpuści pod wpływem wysokiej temperatury.
Podawać na ciepło polane powstałym sosem.
Smacznego.

Komentarze

Popularne posty