Strudel dell'Ortolano
Czyli strudel sprzedawcy jarzyn:)
Skladniki:
- 150 g groszku zielonego,
- 150 g fasolki,
- 150 g szparagów,
- 150 g obranych karczochów,
- 100 g marchewki,
- 100 g ziemniaków,
- zółtko jajka,
- 70 g masla,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 lyżki płynnej śmietany,
- sól, papryka.
Karczochy przygotowujemy wg filmów zamieszonych w przepisie na risotto z karczochami.
Gotujemy osobno warzywa tak, aby były al dente. Ja użylam gorszu i fasolki z puszki, więc nie gotowalam ich. Szparagów też niestety nie miałam.
Na patelnie rozgrzewamy masło i przyrumieniamy wszystkie ugotowane warzywa. Dodajemy sól i paprykę do smaku.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy płynna śmietankę.
Przygotowujemy ciasto wg przepisu na pasta sfoglia i wałkujemy do kszatltu prostokatu.
Wykładamy na ciasto warzywa i zwijamy strudel. Dobrze zaklejamy rogi. Wkładamy do podłużej formy i smarujemy zółtkiem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny.
Przed podaniem strudel odstawiamy na 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz