Strudel dell'Ortolano

Czyli strudel sprzedawcy jarzyn:)


Skladniki:

  • 150 g groszku zielonego,
  • 150 g fasolki,
  • 150 g szparagów,
  • 150 g obranych karczochów,
  • 100 g marchewki,
  • 100 g ziemniaków,
  • zółtko jajka,
  • 70 g masla,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 lyżki płynnej śmietany,
  • sól, papryka.

Karczochy przygotowujemy wg filmów zamieszonych w przepisie na risotto z karczochami.

Gotujemy osobno warzywa tak, aby były al dente. Ja użylam gorszu i fasolki z puszki, więc nie gotowalam ich. Szparagów  też niestety nie miałam.

Na patelnie rozgrzewamy masło i przyrumieniamy wszystkie ugotowane warzywa. Dodajemy sól i paprykę do smaku.

Zdejmujemy z ognia i dodajemy płynna śmietankę.

Przygotowujemy ciasto wg przepisu na pasta sfoglia i wałkujemy do kszatltu prostokatu.

Wykładamy na ciasto warzywa i zwijamy strudel. Dobrze zaklejamy rogi. Wkładamy do podłużej formy i smarujemy zółtkiem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny.

Przed podaniem strudel odstawiamy na 10 minut.


Komentarze

Popularne posty