Papryki nadziewane


Jest to mój autorski przepis, który jest zgodny z moja akutalna dieta, czyli zawiera wymagane porcje węglowodanów i  protein.


Składniki dla 2 osób:
  • 4 duże papryki lub więcej mniejszych,
  • 160 g ryżu,
  • 200 g kurczaka,
  • około 200 g pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • drobno posiekana pietruszka,
  • przyprawa garam masala,
  • kostka warzywna,
  • odrobina oliwy z oliwek,
  • sol.
Bardzo drobno pokrojonego kurczaka przypiekamy do miękkości w odrobinie oliwy, solimy i na koniec dodajemy płaską łyżeczkę garam masala.
Pieczarki drobno kroimy, odrobine solimy i dusimy z posiekanym czosnkiem. Na koniec dodajemy pietruszkę.
Ryż gotujemy w połowie kostki rosołowej rozpuszczonej w wodzie.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

Zcinamy górne części papryk, wypestkowujemy, a następnie wypałniamy je powstałym nadzieniem.
Wkładamy do garnka, tak, żeby przylegały do siebie bokami i nie miały możliwości przewrócenia się i wysypania.
Zalewamy wywarem warzywnym ( z pozostałej kostki warzywnej) i gotujemy do miękkości papryki (sprawdzamy delikanie wbijając widelec w paprykę).

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty