Kurczak curry na orientalną nutę

Pyszny kurczak na słodko. Może na zdjęciu nie wygląda zbyt efektownie, ale jest na prawdę smaczny.

Składniki dla 4 osób:

  • około o,5 kg kurczaka- najlepiej filety,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • banan,
  • jabłko,
  • ewentualnie ananas w puszce,
  • 1 łyżka curry,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • około 100 ml śmietany,
  • łyżka mąki,
  • kostka wegetariańska,
  • sól, pieprz, ewentualnie ostra papryka,
  • rodzynki,
  • oliwa z oliwek.

Cebulę drobno siekamy i rumienimy na oliwie w głębokiej patelni. Dodajemy wyciśnięty czosnek i lekko smażymy.

Drobno kroimy kurczaka i wrzucamy do cebuli. Smażymy kilka minut. Wsypujemy curry i kurkumę. Kostkę wegetariańską rozpuszczamy w pół litra wody i zalewamy tym kurczaka. Gotujemy, aż kurczak zrobi się miękki. Ewentualnie dodajemy soli, pieprzu lub papryki.

Część bulionu powinna odparować i zostawiamy go tyle, ile chcemy przeznaczyć na sos. Mąkę rozpuszczamy w wodzie i wrzucamy do kurczaka, dobrze mieszając. 

Jabłko kroimy w kosteczkę i dodajemy do kurczaka, razem z ananasem. Banana dodajemy na końcu, żeby się nie rozpadł. Smażymy do czasu, aż owoce będą miekkie. Wsypujemy rodzynki- około garści.

Na koniec zalewamy śmietaną i dobrze mieszamy. Gotujemy jeszcze minutkę.

Kurczaka podajemy z ryżem.

Komentarze

Popularne posty