Kurczak curry na orientalną nutę
Pyszny kurczak na słodko. Może na zdjęciu nie wygląda zbyt efektownie, ale jest na prawdę smaczny.
Składniki dla 4 osób:
- około o,5 kg kurczaka- najlepiej filety,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- banan,
- jabłko,
- ewentualnie ananas w puszce,
- 1 łyżka curry,
- 1 łyżka kurkumy,
- około 100 ml śmietany,
- łyżka mąki,
- kostka wegetariańska,
- sól, pieprz, ewentualnie ostra papryka,
- rodzynki,
- oliwa z oliwek.
Cebulę drobno siekamy i rumienimy na oliwie w głębokiej patelni. Dodajemy wyciśnięty czosnek i lekko smażymy.
Drobno kroimy kurczaka i wrzucamy do cebuli. Smażymy kilka minut. Wsypujemy curry i kurkumę. Kostkę wegetariańską rozpuszczamy w pół litra wody i zalewamy tym kurczaka. Gotujemy, aż kurczak zrobi się miękki. Ewentualnie dodajemy soli, pieprzu lub papryki.
Część bulionu powinna odparować i zostawiamy go tyle, ile chcemy przeznaczyć na sos. Mąkę rozpuszczamy w wodzie i wrzucamy do kurczaka, dobrze mieszając.
Jabłko kroimy w kosteczkę i dodajemy do kurczaka, razem z ananasem. Banana dodajemy na końcu, żeby się nie rozpadł. Smażymy do czasu, aż owoce będą miekkie. Wsypujemy rodzynki- około garści.
Na koniec zalewamy śmietaną i dobrze mieszamy. Gotujemy jeszcze minutkę.
Kurczaka podajemy z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz