Risotto ai cavalfiori

Zainspirowana przepisem Jamie Oliviera ugotowałam dzisiaj risotto z kalafiorem romanesco.
Zdjęcie kalafiora romanesco zapożyczyłam ze strony www.omero.it

Składniki:
  • kalafior,
  • cebula drobno posiekana, 
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 2 szklanki ryżu,
  • szklanka wermutu lub białego wina,
  • ser parmezan,
  • 2 filety anchois,
  •  garście czerstwego pieczywa lub bułki tartej,
  • suszona papryczka chilli,
  • kostka bulionowa,
  • 2 łyżki masła,
  • oliwa z oliwek,
  • posiekana pietruszka.
W malakserze rozdrabniamy pieczywo czerstwe, dodajemy anchois oraz chilli. Na paletnię wylewamy trochę oliwy, dodajemy okruszki i przyrumieniamy je, przez cały czas mieszając.

Na patelni  rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę, następnie czosnek i dusimy wszystko na małym ogniu przez około 15 minut.

W osobnym garnku gotujemy bulion wraz z oczyszczonymi różczkami kalafiora (ja ugotowałam kalafior w garnku pod ciśnieniem, dzięki temu warzywo nie traci witamin).

Kiedy cebula i czosnek będą przyrumienione, na patelnię dodajemy ryż, mieszamy go i po chwili zalewamy wermutem. Ryż nieustannie mieszamy, aż do momentu, kiedy wchłonie cały wermut.  Wtedy wlewamy pierwszą porcję bulionu, dodając też rozdrobnione części kalafiora. Kolejną porcję bulionu dodajemy, kiedy ryż wchłonię pozostałą część. Gotujemy ryż do miękkości i odparowania bulionu.

Zdejmujemy risotto z ognia i dodajemy masło, parmezan oraz pietruszkę dokładnie wszystko mieszając. Pozostawiamy pod przykryciem na około 2 minuty, żeby składniki się zawiązaly i podajemy posypane przygotowaną mieszanką anchois, pieczywa i chilli.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty