Tiramisù
Tiramisu, to chyba najbardziej popularny włoski deser i ( jak wynika z mojego doświadczenia) najmniej fotogeniczny model :) Więc zamiast zdjęcia deseru zamieszczę dziś widok na Park Portofino.
Włoskie desery są na ogół bardziej słodkie od polskich. Nie ma tu w zwyczaju przygotowywania kilku rodzajów ciast na rodzinne uroczystości lecz zazwyczaj serwuje się jeden deser, tort, lody itp.
Podobno istnieje wiele przepisów na tiramisu. Podaję mój sprawdzony.
Składniki:
- 500 g serka mascarpone,
- 4 jajka,
- biszkopty savoiardi,
- 100 g cukru,
- kawa,
- kakao,
- szczypta soli.
Zaparzamy kawę, w której będziemy moczyć biszkopty. Może to być 4-6 kaw espresso rozrzedzonych wodą ( do około 300 ml) i lekko posłodzonych.
W naczyniu o wymiarach około 20x30 cm wykładamy biszkopty namoczone w kawie. Nie można ich zbytnio namoczyć, bo się rozpadną.
Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z cukrem przez około 5 minut na szybkich obrotach. Kiedy masa jest puszysta i cukier rozpuszczony, dodajemy stopniowo serek mascarpone i miksujemy dalej około 5 minut na maksymalnych obrotach.
W drugim naczyniu ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptę soli.
Następnie białka dodajemy do masy z żółtek i sera i całość mieszamy delikatnie łyżką, aby masa nie straciła objętości. Wylewamy ją na biszkopty. Wierzch posypujemy obficie kakao - przy użyciu sitka.
Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz