Fracuskie zapiekanki z pieczarkami

Francuskie, bo z ciasta francuskiego.
Zapiekanki zbliżone smakiem, do naszych tradycyjnych polskich...
Wymyślone wczoraj:)



Składniki ( w ilościach 'na oko'):
  • ciasto francuskie,
  • pieczarki,
  • ser żółty,
  • ser feta,
  • ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • ostra papryka w proszku.
Na oliwie smażymy drobno posiekany czosnek, a następnie dodajemy pokrojone pieczarki, sól i paprykę. Dusimy je około 15-20 minut- do miękkości.
Pod koniec dodajemy drobno posiekaną pietruszkę.
Zdejmujemy z ognia i całość miksujemy, żeby powstała pasta.

Ciasto francuskie kroimy na prostokąty wg uznania.
Następnie układamy na nim pokruszony ser feta i farsz pieczarkowy.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Pod koniec wykładamy plasterki sera żóltego i całość zostawiamy w piekarniku do czasu, aż ser sie rozpuści.

Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty