Tarta ze szpinakiem i serem feta

Mówiłam już, że uwielbiam tarty? :) Ta tarta jest bardzo szybko w przygotowaniu, zdrowa i ma zdecydowany smak, dzięki serowi feta.



Składniki:
  • ciasto francuskie na tartę,
  • 500 g mrożonego szpinaku,
  • opakowanie sera feta,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • oliwa z oliwek.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i następnie przysmażamy chwilę drobno posiekany czosnek. Dodajemy szpinak,  odrobinę wody i dusimy go do miękkości.
Odstawiamy go i czekamy, aż ostygnie. Następnie dodajemy do niego pokruszoną fetę i całość rozdrabniamy i mieszamy mikserem. Na koniec dodajemy jajko i wszystko dokladnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy do tart, na wierzchu rozprowadzamy farsz i całość pieczemy około 40 minut w temperaturze 18o stopni.
Tartę można podawać jako aperitif lub osobne danie.

Smacznego.

Komentarze

Popularne posty