Kurczak z kaparami - dla wielbicieli mocnych smaków


Przepis ten pochodzi z Sardynii. 

Smak kurczaka jest dość mocny, a to za przyczyną octu i kaparów, które są głównymi składnikami tego dania. Dlatego też polecam podawać go z bułką lub ryżem, ale raczej bez dodatków. 

Składniki:

  • około 750 g kurczaka, mogą być piersi lub filety,
  • 2 puszki pomidorów bez skórki ( po 400g każda),
  • 3 łyżki kaparów,
  • 3/4 szklanki octu czerwonego winnego (szklanka 200ml),
  • sól, pieprz, ewentualnie papryczka czili,
  • oliwa z oliwek do podsmażenia kurczaka.

Kurczaka drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Kiedy jest już miękki przyprawiamy do smaku.

Dodajemy kapary i smażymy około 3 minut, a następnie zalewamy całość octem i smażymy, aż do prawie całkowitego odparowania octu, na średnim ogniu.

Wlewamy pomidory. Smażymy na średnim ogniu, aż do zagęszczenia sosu- około 20 minut, ewentualnie można krócej na większym ogniu.

Kontrolujemy smak i w razie potrzeby przyprawiamy. 

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty