Kurczak z kaparami - dla wielbicieli mocnych smaków

Przepis ten pochodzi z Sardynii.
Smak kurczaka jest dość mocny, a to za przyczyną octu i kaparów, które są głównymi składnikami tego dania. Dlatego też polecam podawać go z bułką lub ryżem, ale raczej bez dodatków.
Składniki:
- około 750 g kurczaka, mogą być piersi lub filety,
- 2 puszki pomidorów bez skórki ( po 400g każda),
- 3 łyżki kaparów,
- 3/4 szklanki octu czerwonego winnego (szklanka 200ml),
- sól, pieprz, ewentualnie papryczka czili,
- oliwa z oliwek do podsmażenia kurczaka.
Kurczaka drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Kiedy jest już miękki przyprawiamy do smaku.
Dodajemy kapary i smażymy około 3 minut, a następnie zalewamy całość octem i smażymy, aż do prawie całkowitego odparowania octu, na średnim ogniu.
Wlewamy pomidory. Smażymy na średnim ogniu, aż do zagęszczenia sosu- około 20 minut, ewentualnie można krócej na większym ogniu.
Kontrolujemy smak i w razie potrzeby przyprawiamy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz