Zapiekanka z ziemniakami i grzybami
Co zrobić z grzybami jak zupa grzybowa i risotto już się nam przyjadły...?
Tortiera di patate e funghi
Składniki:
Grzyby kroimy na drobne kawałki i smażymy je do miękkości dodając sól i pieprz lub paprykę.
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy kolejno warstwy z ziemniakółw i grzybów.
Czosnek drobno siekamy, dodajemy do niego pietruszkę, pokruszony chleb, parmezan, oliwe, sól i pieprz i wykładamy wymieszane składniki na wierzch zapiekanki.
Delikatnie polewamy całość oliwą.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopnii na około 45 minut.
Tortiera di patate e funghi
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków,
- 1/2 kg grzybów- ja miałam rydze,
- 100 g czerstwego chleba,
- 1 łyżka pietruszki drobno posiekanej,
- 50 g sera parmezanu,
- 1-2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz lub papryka.
(na zdjęciu zapiekanka w trakcie przygotowywania:))
Grzyby kroimy na drobne kawałki i smażymy je do miękkości dodając sól i pieprz lub paprykę.
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy kolejno warstwy z ziemniakółw i grzybów.
Czosnek drobno siekamy, dodajemy do niego pietruszkę, pokruszony chleb, parmezan, oliwe, sól i pieprz i wykładamy wymieszane składniki na wierzch zapiekanki.
Delikatnie polewamy całość oliwą.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopnii na około 45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz