Zapiekanka z ziemniakami i grzybami

Co zrobić z grzybami jak zupa grzybowa i risotto już się nam przyjadły...?

Tortiera di patate e funghi

Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 1/2 kg grzybów- ja miałam rydze,
  • 100 g czerstwego chleba,
  • 1 łyżka pietruszki drobno posiekanej,
  • 50 g sera parmezanu,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz lub papryka.
(na zdjęciu zapiekanka w trakcie przygotowywania:))
    Obieramy ziemniaki i kroimy je w bardzo cienki talarki, a następnie gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie.
    Grzyby kroimy na drobne kawałki i smażymy je do miękkości dodając sól i pieprz lub paprykę.
    Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy kolejno warstwy z ziemniakółw i grzybów.
    Czosnek drobno siekamy, dodajemy do niego pietruszkę, pokruszony chleb, parmezan, oliwe, sól i pieprz i wykładamy wymieszane składniki na wierzch zapiekanki.
    Delikatnie polewamy całość oliwą.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopnii na około 45 minut.

    Komentarze

    Popularne posty