Pan brioche al cioccolato
Ciasto jest trochę czasochłonne, gdyż będąc ciastem drożdżowym należy zostawić je do wyrośnięcia.
fot: www.lacucinaitaliana.it
Składniki:
Ciasto:
- 550 g mąki tortowej,
- 3 jajka,
- 30 g świeżych drożdży,
- 120 ml mleka,
- 90 g cukru drobnego,
- skórka z pomarańczy,
- 150 g masła,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 120 g gorzkiej czekolady,
- 100 g masła,
- 40 g kakao,
- 100 g cukru drobnego,
- 50 g cukru pudru,
- skórka z pomarańczy.
Przygotowanie nadzienia:
Rozpuścić czekoladę, dodać miękkie masło, cukier puder i kakao i wymieszać na gładką masę.
Przygotowania syropu:
Zagotować w garnuszku 50 ml wody, dodać cukier i skórkę pomarańczową i gotować przez kilka minut.
Przygotowanie ciasta.
Drożdże rozpuścić w mleku. Następnie wyrobić ciasto łącząc wszystkie składniki tj. mąka, jajka, miękkie masło, rozczyn z drożdży, cukier, sól i opcjonalnie skórka pomarańczowa.
Zarobione ciasto zostawiamy na godzinę w lodówce.
Następnie wałkujemy je w prostokąt grubości około 5 mm. Ciasto na wierzchu smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę.
Ilość składników wyliczona jest dla formy o wymiarach 30x11x8 cm.
Opcjonalnie można przekroić roladę na 2 lub 3 części i zapleść warkocz.
Wkładamy ciasto do formy i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Pieczenie:
Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut, a po tym czasie obniżamy temperaturę do 160 stopni i pozostawiamy ciasto na 20 minut.
Wyjmujemy ciasto z formy, studzimy i następnie smarujemy syropem przy użyciu pędzelka.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz