Pan brioche al cioccolato

Ciasto jest trochę czasochłonne, gdyż będąc ciastem drożdżowym należy zostawić je do wyrośnięcia.

Składniki:

Ciasto:
  • 550 g mąki tortowej,
  • 3 jajka,
  • 30 g  świeżych drożdży,
  • 120 ml mleka,
  • 90 g cukru drobnego,
  • skórka z pomarańczy,
  • 150 g masła,
  • szczypta soli.
Nadzienie:
  • 120 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g masła,
  • 40 g kakao,
  • 100 g cukru drobnego,
  • 50 g cukru pudru,
  • skórka z pomarańczy.

Przygotowanie nadzienia:

Rozpuścić czekoladę, dodać miękkie masło, cukier puder i kakao i wymieszać na gładką masę.

Przygotowania syropu:

Zagotować w garnuszku 50 ml wody, dodać cukier i skórkę pomarańczową i gotować przez kilka minut.


Przygotowanie ciasta.

Drożdże rozpuścić w mleku. Następnie wyrobić ciasto łącząc wszystkie składniki tj. mąka, jajka, miękkie masło, rozczyn z drożdży, cukier, sól i opcjonalnie skórka pomarańczowa.
Zarobione ciasto zostawiamy na godzinę w lodówce.
Następnie wałkujemy je w prostokąt grubości około 5 mm. Ciasto na wierzchu smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę.
Ilość składników wyliczona jest dla formy o wymiarach 30x11x8 cm.
Opcjonalnie można przekroić roladę  na 2 lub 3 części i zapleść warkocz.
Wkładamy ciasto do formy i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Pieczenie:
Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut, a po tym czasie obniżamy temperaturę do 160 stopni i pozostawiamy ciasto na 20 minut.

Wyjmujemy ciasto z formy, studzimy i następnie smarujemy syropem przy użyciu pędzelka.
Smacznego.

Komentarze

Popularne posty