Kuskus na kolorowo
Lekka i wegetariańska sałatka z kaszy kuskus i warzyw.
Składniki:
- 1 szklanka kuskusu,
- 3 dymki razem ze szczypiorem,
- 1 świeży ogórek,
- pół czerwonej papryki,
- 2 spore, jędrne pomidory,
- 1 garść drobno posiekanej natki pietruszki,
- 3 łyżki drobno posiekanych listków mięty.
sos: - 3 łyżki oliwy,
- sok z jednej cytryny,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Kuskus wsypać do miski i zalać wrzątkiem. Wody powinno być około 0,5-1 cm ponad kaszą. Przykryć i odstawić na 5 minut, by kuskus napęczniał. Następnie rozbić go widelcem.
Dymkę pokroić razem ze szczypiorem na drobne kawałki, podobnie paprykę. Ogórka obierać i pokroić w drobną kostkę. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na drobną kostkę.
Sos przyrządzić dokładnie mieszając wszystkie składniki. Wszystko wy mieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz