Kuskus na kolorowo

Lekka i wegetariańska sałatka z kaszy kuskus i warzyw.

Składniki:

  • 1 szklanka kuskusu,
  • 3 dymki razem ze szczypiorem,
  • 1 świeży ogórek,
  • pół czerwonej papryki,
  • 2 spore, jędrne pomidory,
  • 1 garść drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki drobno posiekanych listków mięty.

    sos:
  • 3 łyżki oliwy,
  • sok z jednej cytryny,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Kuskus wsypać do miski i zalać wrzątkiem. Wody powinno być około 0,5-1 cm ponad kaszą. Przykryć i odstawić na 5 minut, by kuskus napęczniał. Następnie rozbić go widelcem.
Dymkę pokroić razem ze szczypiorem na drobne kawałki, podobnie paprykę. Ogórka obierać i pokroić w drobną kostkę. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na drobną kostkę.
Sos przyrządzić dokładnie mieszając wszystkie składniki. Wszystko wy mieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut. 

Smacznego:)



Komentarze

Popularne posty