Zupa krem z cukinii
Vellutata di zucchine
Jest to delikatna zupa o zielonej barwie. Aby wzmocnić smak, można zastąpić łagodny ser, serem gorgonzola.
Składniki na 4-6 porcji:
Dodajemy plasterki cukinii i pokruszone oregano. Smażymy około 15 minut na niewielkim ogniu, często mieszkając.
Wlewamy wywar, dodajemy papryki lub pieprzu i gotujemy. Zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek do połowy. Gotujemy około 30 minut. Sprawdzamy smak i w razie koniecznosci doprawiamy.
Następnie wsypujemy ser i gotujemy, aż się rozpuści.
Ugotowaną zupę miksujemy.
Dodajemy 2/3 porcji śmietanki i podgrzewamy, aż sie zagotuje. Resztę śmietanki dodajemy do zupy na talerzach. Dekorujemy świeżymi listkami oregano lub pitruszką. Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Jest to delikatna zupa o zielonej barwie. Aby wzmocnić smak, można zastąpić łagodny ser, serem gorgonzola.
Składniki na 4-6 porcji:
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka masła,
- 1 średnia cebula drobno posiekana,
- około 90 dag młodej cukinii pokrojonej w plasterki,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- około 1 l wywaru z kurczaka lub z kostki wegetariańskiej,
- 12-15 dag sera łągodnego pokrojonego w kosteczkę,
- 1 szklanka śmietanki,
- sól, papryka w proszku/pieprz, ew. świeże listki oregano lub pietruszka do posypania.
Dodajemy plasterki cukinii i pokruszone oregano. Smażymy około 15 minut na niewielkim ogniu, często mieszkając.
Wlewamy wywar, dodajemy papryki lub pieprzu i gotujemy. Zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek do połowy. Gotujemy około 30 minut. Sprawdzamy smak i w razie koniecznosci doprawiamy.
Następnie wsypujemy ser i gotujemy, aż się rozpuści.
Ugotowaną zupę miksujemy.
Dodajemy 2/3 porcji śmietanki i podgrzewamy, aż sie zagotuje. Resztę śmietanki dodajemy do zupy na talerzach. Dekorujemy świeżymi listkami oregano lub pitruszką. Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Komentarze
Prześlij komentarz