Zupa krem z cukinii

Vellutata di zucchine

Jest to delikatna zupa o zielonej barwie. Aby wzmocnić smak, można zastąpić łagodny ser, serem gorgonzola.














Składniki na 4-6 porcji:
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 średnia cebula drobno posiekana,
  • około 90 dag młodej cukinii pokrojonej w plasterki,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • około 1 l wywaru z kurczaka lub z kostki wegetariańskiej,
  • 12-15 dag sera łągodnego pokrojonego w kosteczkę,
  • 1 szklanka śmietanki,
  • sól, papryka w proszku/pieprz, ew. świeże listki oregano lub pietruszka do posypania.
W dużym rondlu podgrzewamy oliwe i masło, a następnie na niewielkim ogniu smażymy cebulę, aż sie zarumieni.

Dodajemy plasterki cukinii i pokruszone oregano. Smażymy około 15 minut na niewielkim ogniu, często mieszkając.

Wlewamy wywar, dodajemy papryki lub pieprzu i gotujemy. Zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek do połowy. Gotujemy około 30 minut. Sprawdzamy smak i w razie koniecznosci doprawiamy.
Następnie wsypujemy ser i gotujemy, aż się rozpuści.

Ugotowaną zupę miksujemy.

Dodajemy 2/3 porcji śmietanki i podgrzewamy, aż sie zagotuje. Resztę śmietanki dodajemy do zupy na talerzach. Dekorujemy świeżymi listkami oregano lub pitruszką. Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Komentarze

Popularne posty