Tarta z zielonym groszkiem
Jest to ulubiona tarta mojego chłopaka. Przepis otrzymałam od jego mamy, więc może to dlatego;)
Sformato di piselli
Składniki:
-spód-pasta sfoglia:
200 g mąki,
1 jajko,
200 g masła,
szczypta soli.
-nadzienie:
0,5 kg zielonego groszku- może być świeży, mrożony, ew. z puszki,
1 średnia cebula,
2 śmietany po 200 ml,
1 żółtko,
kilka łyżek oliwy z oliwek,
ew. kostka wegetariańska,
ew. garść tartego sera żółtego.
Na oliwie szklimy drobno cebulę posiekaną. Następnie dodajemy groszek, kostkę wegetariańską, odrobinę wody i dusimy pod przykryciem, aż będzie groszek miękki. Pod koniec trzeba zamieszać, żeby się nie przypaliło.
Jeśli używacie gorszku z puszki, nie trzeba dodawać wody, tylko płyn z puszki i należy dusić tylko kilka minut, gdyż groszek ten już jest miękki.
Przygotowujemy 2 dyski pasty sfoglia, wg. przepisu- jeden większy, drugi mniejszy.
Przekładamy ten większy kawałek ciasta do formy i dodajemy groszek z cebulą. Na wierzch wylewamy śmietanę i ew. posypujemy serem żółtym. Nakładamy drugi kawałek ciasta i bardzo dokladnie sklejamy je ze sobą. Wierzch smarujemy żółtkiem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 40 minut, uważając, aby wierzch się nie przypalił.
Komentarze
Prześlij komentarz