Tarta z zielonym groszkiem

Jest to ulubiona tarta mojego chłopaka. Przepis otrzymałam od jego mamy, więc może to dlatego;)

Sformato di piselli

Składniki:

-spód-pasta sfoglia:

     200 g mąki,
     1 jajko,
     200 g masła,
     szczypta soli.

-nadzienie:

     0,5 kg zielonego groszku- może być świeży, mrożony, ew. z puszki,

     1 średnia cebula,

     2 śmietany po 200 ml,

     1 żółtko,

     kilka łyżek oliwy z oliwek,

     ew. kostka wegetariańska,

     ew. garść tartego sera żółtego.

 

Na oliwie szklimy drobno cebulę posiekaną. Następnie dodajemy groszek, kostkę wegetariańską, odrobinę wody i dusimy pod przykryciem, aż będzie groszek miękki. Pod koniec trzeba zamieszać, żeby się nie przypaliło.

Jeśli używacie gorszku z puszki, nie trzeba dodawać wody, tylko płyn z puszki i należy dusić tylko kilka minut, gdyż groszek ten już jest miękki.

Przygotowujemy 2 dyski pasty sfoglia, wg. przepisu- jeden większy, drugi mniejszy.

Przekładamy ten większy kawałek ciasta do formy i dodajemy groszek z cebulą. Na wierzch wylewamy śmietanę i ew. posypujemy serem żółtym. Nakładamy drugi kawałek ciasta i bardzo dokladnie sklejamy je ze sobą. Wierzch smarujemy żółtkiem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 40 minut, uważając, aby wierzch się nie przypalił.

Komentarze

Popularne posty