Caprino- ser kozi

   

Oto serek kozi prosto z Sardynii, którym zostaliśmy obradowani przez naszego przyjaciela, który zajmuje się zawodowo i hobbistycznie produkcją sera. Mieliśmy też okazję poznać osobiści kozy, które przyczyniły się do powstanai tego serka;)

Po około roku czasu, kiedy serek dojrzewał u nas, nadszedł czas, żeby go zasmakować.

Osobiście nie jestem wielbicielką produktów 'pochodzenia koziego' , ze względu na ich charakterystyczny zapach, ale  sardyńskie kozy  wyjątkowo nie drażnią mojego nosa.

Serek pychotka!

     

I kilka ciekawostek nt. sera koziego:

  • zawiera dużo mniej tłuszczu, a więcej białka, witamin i soli mineralnych niż mleko krowie,
  • posiada dużą wartość odżywczą i jest lekkostrawnny,
  • mleko kozie nie zawiera metali ciężkich, ponieważ organizm kozy w sposób naturalny je izoluje,
  • zawiera mniej kazeiny, niż produkty pochodzenia krowiego – kazeina jest głównym czynnikiem wywołującym u dzieci uczulenie na białko mleka krowiego,
  • zawiera witaminy z grupy B i prowitaminę A, sporo cynku i miedzi zapewniającej młodość skórze, a także opóźniają siwienie włosów,
  • koi nerwy- dzięki  niektórym aminokwasom, witamiiey B2 i wspomnianej już miedzi,
  • jest jedynym serem zawierającym dobrze przyswajalne żelazo- zalezany osobom nie spożywającym mięsa,
  • chroni przed osteoporozą,
  • zawiera przeciwutleniaczye niszczących wolne rodniki chroniące przed chorobami nowotworowymi.

Komentarze

Popularne posty