Tarta z cukinią
To jedno z moim czołowych dań. Robię ją raz w tygodniu. Zwłaszcza w lecie jest praktyczna, bo można ją zabrać ze sobą nad morze lub wędrówki po górach.
Składniki:
Składniki:
- 1 kg cukini,
- 4 jajka,
- 100 g serka stracchino, parmezanu lub innego,
- sól,
- pieprz,
- oliwa.
Pasta sfoglia- spód do tarty
Składniki:
- 100 g mąki,
- 1 jajko,
- 100 g masła,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Jeśli mamy małe cukinie, to kroimy je w talarki. Jeśli większe to najpierw przecinamy je wzdłuż na pół i potem na półtalarki. Podsmażamy je na patelni z dodatkiem oliwy do miękkości.
Następnie na druszlaku oddcedzamy nadmiar wody.
W większej misce mieszamy ze sobą jajka i serek (często eksperymentuje z różnymi rodzajami sera).
Następnie dodajemy cukinie i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto na spód można wykonać z przepisu na pasta sfoglia-spod do tarty lub użyć gotowego ciasta.
Do wypieku używam tortownicy o średnicy 28 cm. Na spodziem układamy ciasto i następnie wykładamy cukinie.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz