Tarta z cukinią

To jedno z moim czołowych dań. Robię ją raz w tygodniu. Zwłaszcza w lecie jest praktyczna, bo można ją zabrać ze sobą nad morze lub wędrówki po górach.


Składniki:

  • 1 kg cukini,
  • 4 jajka, 
  • 100 g serka stracchino, parmezanu lub innego,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa.

Pasta sfoglia- spód do tarty

      Składniki:
  • 100 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Jeśli mamy małe cukinie, to kroimy je w talarki. Jeśli większe to najpierw przecinamy je wzdłuż na pół i potem na półtalarki. Podsmażamy je na patelni z dodatkiem oliwy do miękkości. 
Następnie na druszlaku oddcedzamy nadmiar wody.
W większej misce mieszamy ze sobą jajka i serek (często eksperymentuje z różnymi rodzajami sera).
Następnie dodajemy cukinie i doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto na spód można wykonać z przepisu na pasta sfoglia-spod do tarty lub użyć gotowego ciasta.

Do wypieku używam tortownicy o średnicy 28 cm. Na spodziem układamy ciasto i następnie wykładamy cukinie.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Komentarze

Popularne posty