Cukinie faszerowane tuńczykiem
Zucchine ripiene di tonno
Składniki na 4 porcje:
- 6 cukini średniej wielkości,
- 400 g pomidorów z puszki bez skórki,
- 150 g tuńczyka z puszki,
- 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 2 łyżki startego sera żółtego,
- 2 łyżki bułki tartej,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- ew. ostra papryka w proszku,
- kostka warzywna.
Obcinamy końcówki cukinii, przekrajamy ją wzdół na pół i delikatnie łyżeczką wybieramy miąż ze środka, uważając by nie przedziurawić skórki.
Jeśli cukinie nie są zbyt młode, należy zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić je do wrzątku na około 2-3 minuty.
Miąż cukinii drobno siekamy, podobnie czosnek i następnie razem smażymy chwilę na patelni w odrobinie oliwy z oliwek cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i czekamy chwilę, aż wszystko ostygnie.
Dodajemy drobno pokrojonego tuńczyka, jajko, bułkę tartą, ser żółty ( ja dodałam ser owczy pecorino), pietruszkę, doprawiamy do smaku solą i ewentualnie papryką w proszku. Wszystko dobrze mieszamy, a następnie powstałym farszem wypełniamy cukinie.
Tak przygotowane cukinie można zapiekać w piekarniku, smarując foremkę oliwą i ew. Dodając odrobinę wody, w której rozpuszczamy opcjonalnie kostkę warzywną lub dusić na patelni, również w wywarze warzywnym.
Jeśli cukinie pieczemy w piekarniku, można je z wierzchu skropić oliwą, żeby za bardzo nie wyschły i należy sprawdzać czy są gotowe poprzez wbicie widelca w cukinie ( powinnien lekko wchodzić). W zależności od piekarnika wybieramy temperaturę około 180-200 stopni, a czas pieczenia, to około 20-40 minut. Wierzch farszu powinien się za zarumienić i być chrupiący.
Jeśli wybierzemy wariant duszenia na patelnii, po około 10 minutach należy zdjąć pokrywkę, by wywar warzywny odparował prawie w całości i podobnie j.w. Gotowaść potrawy sprawdzamy poprzez wbicie widelca.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz