Cukinie faszerowane tuńczykiem


Zucchine ripiene di tonno


Składniki na 4 porcje:

  • 6 cukini średniej wielkości, 
  • 400 g pomidorów z puszki bez skórki, 
  • 150 g tuńczyka z puszki, 
  • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki startego sera żółtego, 
  • 2 łyżki bułki tartej, 
  • oliwa z oliwek, 
  • sól, 
  • ew. ostra papryka w proszku, 
  • kostka warzywna.

Obcinamy końcówki cukinii, przekrajamy ją wzdół na pół i delikatnie łyżeczką wybieramy miąż ze środka, uważając by nie przedziurawić skórki.
Jeśli cukinie nie są zbyt młode, należy zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić je do wrzątku na około 2-3 minuty.

Miąż cukinii drobno siekamy, podobnie czosnek i następnie razem smażymy chwilę na patelni w odrobinie oliwy z oliwek cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i czekamy chwilę, aż wszystko ostygnie.

Dodajemy drobno pokrojonego tuńczyka, jajko, bułkę tartą, ser żółty ( ja dodałam ser owczy pecorino), pietruszkę, doprawiamy do smaku solą i ewentualnie papryką w proszku. Wszystko dobrze mieszamy, a następnie powstałym farszem wypełniamy cukinie.

Tak przygotowane cukinie można zapiekać w piekarniku, smarując foremkę oliwą i ew. Dodając odrobinę wody, w której rozpuszczamy opcjonalnie kostkę warzywną lub dusić na patelni, również w wywarze warzywnym. 

Jeśli cukinie pieczemy w piekarniku, można je z wierzchu skropić oliwą, żeby za bardzo nie wyschły i należy sprawdzać czy są gotowe poprzez wbicie widelca w cukinie ( powinnien lekko wchodzić). W zależności od piekarnika wybieramy temperaturę około 180-200 stopni, a czas pieczenia, to około 20-40 minut. Wierzch farszu powinien się za zarumienić i być chrupiący.

Jeśli wybierzemy wariant duszenia na patelnii, po około 10 minutach należy zdjąć pokrywkę, by wywar warzywny odparował prawie w całości i podobnie j.w. Gotowaść potrawy sprawdzamy poprzez wbicie widelca.
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty