Aromatyczne risotto z kurczakiem

Kuchnia indyjska jest słynna z zastosowania ziół, które połączone są ze sobą w sposób  niebywale harmonijny, wzbogacają smak każdej potrawy czyniąc ją niepowtarzalną.
Pierwszym krokiem do poznania kuchni indyjskiej jest zapoznanie się z jej smakami i zapachami, które to tworzą: korzenie, nasiona, kawałeczki kory- wybrane w czasach antycznych na przyprawy.

Smakiem przewodnim risotta z kurczakiem w moim wydaniu jest indyjska mieszanka ziół garam masala (w hindi dosłownie "gorąca mieszanka").
W jej skład najczęściej wchodzą:
kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatałowa.
Mieszankę ta można dodać do potrawy w trakcie gotowania, ale najczęściej dodaje się ja około 5 minut przed końcem gotowania, tak, by smak ziół się nie ulotnił.

Składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu dzikiego paraboiled,
  • piersi z kurczaka,
  • 2 łyżeczki mieszanki garam masala,
  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 lyżka sosu sojowego,
  • kilka kropel sosu tabasco,
  • sól. 
Na patelnię wlewamy oliwę i sos sojowy, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aż sie zarumieni, a następnie dodajemy posiekany czosnek i lekko go rumienimy. Dodajemy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, solimy go, skrapiamy sosem tabasko  i smażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy mieszankę garam masala.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Na koniec łączymy wszystkie składniki i podajemy. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty