Aromatyczne risotto z kurczakiem
Kuchnia indyjska jest słynna z zastosowania ziół, które połączone są ze sobą w sposób niebywale harmonijny, wzbogacają smak każdej potrawy czyniąc ją niepowtarzalną.
Pierwszym krokiem do poznania kuchni indyjskiej jest zapoznanie się z jej smakami i zapachami, które to tworzą: korzenie, nasiona, kawałeczki kory- wybrane w czasach antycznych na przyprawy.
Smakiem przewodnim risotta z kurczakiem w moim wydaniu jest indyjska mieszanka ziół garam masala (w hindi dosłownie "gorąca mieszanka").
W jej skład najczęściej wchodzą:
kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatałowa.
Mieszankę ta można dodać do potrawy w trakcie gotowania, ale najczęściej dodaje się ja około 5 minut przed końcem gotowania, tak, by smak ziół się nie ulotnił.
Składniki:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Na koniec łączymy wszystkie składniki i podajemy. Smacznego!
Pierwszym krokiem do poznania kuchni indyjskiej jest zapoznanie się z jej smakami i zapachami, które to tworzą: korzenie, nasiona, kawałeczki kory- wybrane w czasach antycznych na przyprawy.
Smakiem przewodnim risotta z kurczakiem w moim wydaniu jest indyjska mieszanka ziół garam masala (w hindi dosłownie "gorąca mieszanka").
W jej skład najczęściej wchodzą:
kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatałowa.
Mieszankę ta można dodać do potrawy w trakcie gotowania, ale najczęściej dodaje się ja około 5 minut przed końcem gotowania, tak, by smak ziół się nie ulotnił.
Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu dzikiego paraboiled,
- piersi z kurczaka,
- 2 łyżeczki mieszanki garam masala,
- średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- 1 lyżka sosu sojowego,
- kilka kropel sosu tabasco,
- sól.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Na koniec łączymy wszystkie składniki i podajemy. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz