Małże smażone w panierce.

Cozze fritte 
Małże są wyjąkowym daniem. Są łatwe w przygotowaniu i gwarantują sukces kulinarny. Można je podawać jako aperitif serwując potem owoce morza.
Jeśli kupujecie małże w skorupkach, należy je bardzo dobrze wyczyścić z tzw. po włosku 'brody', wrzacić na patelnię i dusić pod przykryciem, aż się otworzą ( te malże, które pozostaną zamknięte, nie nadają się do konsumpcji) i następnie oddzielić małże od muszli. Jeśli chcecie sobie sprawe uprościć moża kupić malże już obrane np. mrożone.


Składniki:
  •  małże,
  • 2 jajka, 
  • łyżka drobno posiekanej pietruszki,
  • trochę mleka,
  • bułka tarta,
  • mąka,
  • sól, pieprz lub papryka,
  • olej do smażenia.

Małże obtaczamy w mące.
Kłócimy jajkaz  mlekiem. Dodajemy sól, pieprze lub paprykę i pietruszke i następnie zamaczamy w nich małże.
Potem wrzucamy do bułki tartej.
Olej podgrzewamy napatelni i smażymy małże na dobrze podgrzanej patelnii, aż sie zarumienią.
Kiedy są gotowe wykładamy je do naczynia wyłożonego ręcznikami papierowymi, aby odsączyć nadmiar tluszczu.
Serwujemy na ciepło i można je przyozdobić kawałkami cytryny.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty