Małże smażone w panierce.
Cozze fritte
Małże są wyjąkowym daniem. Są łatwe w przygotowaniu i gwarantują sukces kulinarny. Można je podawać jako aperitif serwując potem owoce morza.
Jeśli kupujecie małże w skorupkach, należy je bardzo dobrze wyczyścić z tzw. po włosku 'brody', wrzacić na patelnię i dusić pod przykryciem, aż się otworzą ( te malże, które pozostaną zamknięte, nie nadają się do konsumpcji) i następnie oddzielić małże od muszli. Jeśli chcecie sobie sprawe uprościć moża kupić malże już obrane np. mrożone.
Składniki:
Małże obtaczamy w mące.
Kłócimy jajkaz mlekiem. Dodajemy sól, pieprze lub paprykę i pietruszke i następnie zamaczamy w nich małże.
Potem wrzucamy do bułki tartej.
Olej podgrzewamy napatelni i smażymy małże na dobrze podgrzanej patelnii, aż sie zarumienią.
Kiedy są gotowe wykładamy je do naczynia wyłożonego ręcznikami papierowymi, aby odsączyć nadmiar tluszczu.
Serwujemy na ciepło i można je przyozdobić kawałkami cytryny.
Małże są wyjąkowym daniem. Są łatwe w przygotowaniu i gwarantują sukces kulinarny. Można je podawać jako aperitif serwując potem owoce morza.
Jeśli kupujecie małże w skorupkach, należy je bardzo dobrze wyczyścić z tzw. po włosku 'brody', wrzacić na patelnię i dusić pod przykryciem, aż się otworzą ( te malże, które pozostaną zamknięte, nie nadają się do konsumpcji) i następnie oddzielić małże od muszli. Jeśli chcecie sobie sprawe uprościć moża kupić malże już obrane np. mrożone.
Składniki:
- małże,
- 2 jajka,
- łyżka drobno posiekanej pietruszki,
- trochę mleka,
- bułka tarta,
- mąka,
- sól, pieprz lub papryka,
- olej do smażenia.
Małże obtaczamy w mące.
Kłócimy jajkaz mlekiem. Dodajemy sól, pieprze lub paprykę i pietruszke i następnie zamaczamy w nich małże.
Potem wrzucamy do bułki tartej.
Olej podgrzewamy napatelni i smażymy małże na dobrze podgrzanej patelnii, aż sie zarumienią.
Kiedy są gotowe wykładamy je do naczynia wyłożonego ręcznikami papierowymi, aby odsączyć nadmiar tluszczu.
Serwujemy na ciepło i można je przyozdobić kawałkami cytryny.
Bardzo dobre ! mniam !!!!
OdpowiedzUsuń