Pasta z bakłażanem

Zaczynam od przepisu zaczerpniętego z książki pt. "Kuchnia włoska" K. Whiteman, J.Wright, A. Boggiano, która została mi sprezentowana wiele lat temu, zanim jeszcze zaczęłam moją przygodę z Włochami i ich kuchnią.Jest to przepis kuchni sycylijskiej, lekko przeze mnie zmodyfikowany
a oryginalna nazwa to-
Pasta alla Norma
Składniki na 4 porcje:
- 2-3 średnie bakłażany, pokrojone w niewielkie kostki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- około 400 g makaronu dowolnego kształtu,
- 2/3 szklanki startego sera pecorino (owczego) lub parmezanu,
- sól i pieprz, lub papryka ostra,
- kilka listków świeżej bazylii do dekoracji.
Sos pomidorowy:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 średnia cebula, drobno posiekana,
- puszka pomidorów,
- 2 szklanki gęstego soku pomidorowego.
Na Sycylii do tego dania często dodaje się ser ricotta salata. Jest to dojrzały, solony ser ricotta, starty jak pecorino lub parmezan. W Polsce można go zastąpić lekko wędzonym oscypkiem.
Kostki bakłążana należy zalać zimna woda i odstawić na pół godziny.
Zagrzać piekarnik do 220 stopni C. Przygotowywujemy sos. W głębokiej patelni podgrzewamy oliwę, następnie dodajemy cebulę i sklimy ją. Dodajemy pomidory, sól i pieprz lub paprykę ostrą do smaku. Zagotwywujemy i następnie na małym ogniu gotujemy przez około 20 minut. Pilnujemy, żeby się nie przypaliło, mieszając od czasu do czasu. Następnie zdejmujemy z ognia.
Odcedzamy kawałki bakłażana na sicie, wysypujemy na papier kuchenny, żeby odciągnąć resztki wody. Blaszkę smarujemy oliwą, a następnie wysypujemy na nią bakłażany. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, co kilka minut mieszając drewnianą łyżką.
Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody. Powinien być ugotowany al dente ( na ząb), czyli, nie może być zbyt miękki.
Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z sosem pomidorowym. Nie należy makaronu zalewać zimną wodą. Wsypujemy połowę zapieczonych bakłażanów i połowę startego sera i całość mieszamy.
Przekładamy do naczynia, w którym podamy potrawę. Dekorujemy resztą bakłażana, pozostałym serem oraz liśćmi bazylii.
Włosi zazwyczaj jedzą wszystkie rodzaje past (makaronów) z pieczywem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz