Ziemniaki pieczone z gorgonzolą
Patate al gorgonzola con scalogno
I znów pojawia się gorgonzola. No cóż, takie mam smaki:)
Dziś przepis szybki i prosty. Generalnie sprawa sprowadza się do upieczenia nieobranych ziemniaków w sreberkach, co jak wiadomo sprawia, że czas pieczenia jest krótszy, ziemniaki zachowuja swoje witaminy i pozostaja miękkie.
Ziemniaki można podawać jako aperitif lub dodatek do mięsa lub jeśli wykorzystamy do przepisu ziemniaki młode można się nimi zajadać jako właściwym daniem.
Składniki:
Kiedy są juz miękkie wyjmujemy je z piekarnika, przekrajamy w poprzek i przekładamy serem gorgonzola oraz posypujemy szczypiorkiem. Potem zawijamy je w sreberka i wkładamy na chwilę do ciepłego piekarnika, aby ser się rozpuścił i nadał im aromatu, a szczypiorek zmiękł.
Podajemy na ciepło w sreberku lub bez.
Smacznego:)
I znów pojawia się gorgonzola. No cóż, takie mam smaki:)
Dziś przepis szybki i prosty. Generalnie sprawa sprowadza się do upieczenia nieobranych ziemniaków w sreberkach, co jak wiadomo sprawia, że czas pieczenia jest krótszy, ziemniaki zachowuja swoje witaminy i pozostaja miękkie.
Ziemniaki można podawać jako aperitif lub dodatek do mięsa lub jeśli wykorzystamy do przepisu ziemniaki młode można się nimi zajadać jako właściwym daniem.
Składniki:
- ziemniaki,
- gorgonzola,
- ew. szczypiorek drobno posiekany.
Kiedy są juz miękkie wyjmujemy je z piekarnika, przekrajamy w poprzek i przekładamy serem gorgonzola oraz posypujemy szczypiorkiem. Potem zawijamy je w sreberka i wkładamy na chwilę do ciepłego piekarnika, aby ser się rozpuścił i nadał im aromatu, a szczypiorek zmiękł.
Podajemy na ciepło w sreberku lub bez.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz