Ziemniaki pieczone z gorgonzolą

Patate al gorgonzola con scalogno

I znów pojawia się gorgonzola. No cóż, takie mam smaki:)

Dziś przepis szybki i prosty. Generalnie sprawa sprowadza się do upieczenia nieobranych ziemniaków w sreberkach, co jak wiadomo sprawia, że czas pieczenia jest krótszy, ziemniaki zachowuja swoje witaminy i pozostaja miękkie.

Ziemniaki można podawać jako aperitif lub dodatek do mięsa lub jeśli wykorzystamy do przepisu ziemniaki młode można się nimi zajadać jako właściwym daniem.

Składniki:
  • ziemniaki,
  • gorgonzola,
  • ew. szczypiorek drobno posiekany.
Czyścimy bardzo dokladnie ziemniaki. Następnie owijamy je w folie aluminiową, tak jak cukierki i wkładamy do pierkanika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut. Czas jest tu bardzo względny. Można sprawdzać miękkość ziemniakół wbijając w nie widelec.
Kiedy są juz miękkie wyjmujemy je z piekarnika, przekrajamy w poprzek i przekładamy serem gorgonzola oraz posypujemy szczypiorkiem. Potem zawijamy je w sreberka i wkładamy na chwilę do ciepłego piekarnika, aby ser się rozpuścił i nadał im aromatu, a szczypiorek zmiękł.

Podajemy na ciepło w sreberku lub bez.

Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty