Papryki nadziewane
Jest to mój autorski przepis, który jest zgodny z moja akutalna dieta, czyli zawiera wymagane porcje węglowodanów i protein.
Składniki dla 2 osób:
- 4 duże papryki lub więcej mniejszych,
- 160 g ryżu,
- 200 g kurczaka,
- około 200 g pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- drobno posiekana pietruszka,
- przyprawa garam masala,
- kostka warzywna,
- odrobina oliwy z oliwek,
- sol.
Bardzo drobno pokrojonego kurczaka przypiekamy do miękkości w odrobinie oliwy, solimy i na koniec dodajemy płaską łyżeczkę garam masala.
Pieczarki drobno kroimy, odrobine solimy i dusimy z posiekanym czosnkiem. Na koniec dodajemy pietruszkę.
Ryż gotujemy w połowie kostki rosołowej rozpuszczonej w wodzie.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Zcinamy górne części papryk, wypestkowujemy, a następnie wypałniamy je powstałym nadzieniem.
Wkładamy do garnka, tak, żeby przylegały do siebie bokami i nie miały możliwości przewrócenia się i wysypania.
Zalewamy wywarem warzywnym ( z pozostałej kostki warzywnej) i gotujemy do miękkości papryki (sprawdzamy delikanie wbijając widelec w paprykę).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz