Papryki faszerowane pieczarkami i ziemniakami
Dziś przedstawiam mój wynalazek - wegetariańskie nadziewane papryki.
Zdjęcia niestety niezałączam, bo zbyt szybko zostały zjedzone;)
Składniki:
Pieczarki drobno kroimy i wrzucamy na patelnię. Dusimy je pod przykryciem, aż zmiękną, dodając do nich rozdrobnioną połówkę kostki warzywnej, zioła prowansalskie oraz paprykę w proszku i pod sam koniec posiekaną pietruszkę.
Ziemniaki obieramy, kroimy w drobna kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, około 10 minut (aż będą miękkie). Następnie mieszamy powstały 'farsz pieczarkowy' z ziemniakami, dodajemy starty ser.
Papryki przekrajamy w poprzek, wybieramy nasiona i nadziewamy je farszem.
Papryki można zapiec w piekarniku na naczyniu żaroodpornym lub, tak jak ja to zrobiłam, można je dusić w garnku przez około 30 minut.
Do naczynia lub garnka z paprykami bulion otrzymany z pozostałej części kostki warzywnej. Pod koniec na wierzchu każdej papryki kładziemy po połowie kostki sera topionego i czekamy, aż się rozpuści pod wpływem wysokiej temperatury.
Podawać na ciepło polane powstałym sosem.
Smacznego.
Zdjęcia niestety niezałączam, bo zbyt szybko zostały zjedzone;)
Składniki:
- 2 duże papryki,
- średnia cebula, 2 ząbki czosnku,
- pieczarki,
- 4 średnie ziemniaki,
- drobno posiekana świeża pietruszka,
- 2 łyżki sera parmezanu lub peccorino,
- 2 serki topione,
- papryka w proszku ostra,
- odrobina ziół prowansalskich,
- kostka warzywna,
- oliwa z oliwek.
Pieczarki drobno kroimy i wrzucamy na patelnię. Dusimy je pod przykryciem, aż zmiękną, dodając do nich rozdrobnioną połówkę kostki warzywnej, zioła prowansalskie oraz paprykę w proszku i pod sam koniec posiekaną pietruszkę.
Ziemniaki obieramy, kroimy w drobna kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, około 10 minut (aż będą miękkie). Następnie mieszamy powstały 'farsz pieczarkowy' z ziemniakami, dodajemy starty ser.
Papryki przekrajamy w poprzek, wybieramy nasiona i nadziewamy je farszem.
Papryki można zapiec w piekarniku na naczyniu żaroodpornym lub, tak jak ja to zrobiłam, można je dusić w garnku przez około 30 minut.
Do naczynia lub garnka z paprykami bulion otrzymany z pozostałej części kostki warzywnej. Pod koniec na wierzchu każdej papryki kładziemy po połowie kostki sera topionego i czekamy, aż się rozpuści pod wpływem wysokiej temperatury.
Podawać na ciepło polane powstałym sosem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz